Octavia E. Butler: Kindred

Octavia E. Butler (1947-2006) is één van de eerste Zwarte sciencefiction schrijvers. De Afro-Amerikaanse schrijfster wist in de vroege jaren zeventig door te breken in een tot dan toe bijna geheel witte science fiction genre. Butler kaartte in een Afro-futuristische wereld belangrijke thema’s zoals Zwart onrecht, de klimaatcrisis, vrouwenrechten en politieke ongelijkheid aan.

Zus ’n Zo presenteert tijdens Read My World 2022 in samenwerking met Uitgeverij Signatuur de boekpresentatie van Kindred, het iconische meesterwerk van Octavia E. Butler dat nu voor het eerst in het Nederlands wordt vertaald. (vertaling Ine Willems)

In Kindred – vertaald als Verbonden – reist de lezer met de Zwarte vrouwelijke held Dana mee door de tijd om de verschrikkingen van slavernij onder ogen te zien en de gevolgen van racisme, seksisme en witte suprematie toen en nu te onderzoeken. Samen met speciale gasten vieren we de publicatie van Verbonden en staan we stil bij bijzondere werk en leven van Octavia E. Butler.

Butler was een visionair auteur, haar werk voorspelde onze huidige werkelijkheid en betwiste daarnaast maatschappelijke kwesties en sociale vraagstukken zoals de conservatieve westerse blik op genderidentiteit, intergenerationeel trauma en dekolonisatie. De boeken van Butler zijn daarom nog steeds zeer actueel en relevant en een inspiratie voor velen. Wat kunnen we in de tijd van nu leren van Verbonden?  In hoeverre kan het negeren van de overeenkomsten tussen verleden en heden niet alleen zinloos maar ook gevaarlijk zijn?

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.