Current Literary Affairs #2

27 jan 2017
GEWEEST

Met de serie Current Literary Affairs onderzoeken SLAA, het Bijlmer Parktheater en Read My World het internationale literaire discours anno nu. Met het oog op Read My World 2017 Black USA halen we voor de eerste edities twee Amerikaanse schrijvers naar Nederland: Colson Whitehead en Yaa Gyasi. Op 27 januari gaat Yaa Gyasi in gesprek met journalist, publicist en presentator Clarice Gargard. Dit programma organiseren we in samenwerking met de Bezige Bij.

Yaa Gyasi is geboren in Ghana en getogen in Huntsville, Alabama. Haar korte verhalen zijn verschenen in tijdschriften als African American Review en Callaloo. Haar debuutroman Homegoing (Weg naar huis, De Bezige Bij) is een New York Times Bestseller en wordt door de Times genoemd als een van de 10 beste romans van 2016.

Weg naar huis gaat over de twee halfzusjes Effia en Esi, gescheiden door invloeden van buitenaf. Esi wordt verkocht als slaaf, Effia uitgehuwelijkt aan een rijke, Britse slavenhouder. Effia en haar nageslacht leeft door deze uithuwelijking in luxe en comfort. Esi wordt samen met duizenden anderen verkocht aan Amerika, waar haar kinderen en kleinkinderen, direct en indirect, door de verhalen van hun familie, in slavernij zullen opgroeien.

Weg naar huis traceert de twee totaal verschillende levenslijnen van één familie. Hun bestemmingen leiden de lezer door twee continenten en via driehonderd jaar aan geschiedenis naar vandaag de dag, waar de nalatenschap van de slavernij nog iedere dag voelbaar is.

Dit is het oude programma, op 3 juli 2024 maken we het nieuwe programma bekend!