Current Literary Affairs #1

22 jan 2017
GEWEEST

Met de serie Current Literary Affairs onderzoeken SLAA, het Bijlmer Parktheater en Read My World het internationale literaire discours anno nu. Met het oog op Read My World 2017 Black USA halen we voor de eerste edities twee Amerikaanse schrijvers naar Nederland: Colson Whitehead en Yaa Gyasi. Op 22 januari gaat Colson Whitehead in gesprek met specialist gender, ethnicity en postcolonial studies Nancy Jouwe. We organiseren het programma in samenwerking met Atlas Contact.

Colson Whitehead is een schrijver uit New York. Hij schreef zes romans, waaronder zijn debuut The Intuitionist (1999) en de met de National Book Award bekroonde The Underground Railroad (De ondergrondse spoorweg, Atlas Contact).

Door Time bestempeld tot een van de 10 beste werken van 2016: Colson Whiteheads The Underground Railroad.

The Underground Railroad gaat over Cora, slaaf op een katoenplantage in Georgia. Het leven op de plantage is vreselijk voor alle slaven, maar Cora is zelfs binnen deze categorie nog een uitzondering: langzaamaan begint ze in een jonge vrouw te veranderen, met alle gevolgen van dien. Nadat zij verkracht is door haar meester ontmoet ze Caesar, net aangekomen uit Virginia. Hij vertelt haar over de Underground Railroad, een netwerk van safe houses en geheime routes die hen naar vrije staten kan leiden, en ze beginnen hun ontsnapping van de plantage te plannen.

The Underground Railroad was:

#1 New York Times Bestseller
#1 Time Magazine Book of the Year
#1 Amazon Book of the Year

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.