Ons klimaat verandert en de negatieve gevolgen hiervan worden dagelijks zichtbaar. Om de impact van de uitbuiting van de aarde goed te begrijpen en onze relatie tot de natuur opnieuw vorm te geven, hebben we een dekoloniale blik nodig.
De gevolgen van klimaatverandering zijn namelijk verre van gelijk verdeeld en de wortels van die ongelijkheid gaan terug tot in de koloniale tijd. Het denken over de relatie tussen mens en natuur heeft een lange Eurocentrische geschiedenis. Het Globale Noorden heeft de grondstoffen uit het Globale Zuiden altijd gebruikt voor zijn eigen ontwikkeling. Ook in het heden draagt niet iedereen in gelijke mate bij aan de klimaatverandering en ondervindt niet elk mens of land er evenveel schade van.
Hoe vertellen we verhalen die daar rekenschap van geven? Wat is er nodig voor een andere toekomst? En hoe kunnen we onze verhouding tot de aarde opnieuw definiƫren?
Kunstenaar Teresa Borasino laat zich inspireren door inheems denken uit de Andes om voorbij te gaan aan de scheiding tussen mens en natuur. Babeth Fonchie Fotchind dicht over het heden en een toekomst op een stervende planeet. Miguel Peres dos Santos gaat in gesprek over zijn film Geographies of Freedom, waarin hij laat zien hoe kolonialisme verweven met de aanwezigheid en impact van Shell op CuraƧao.
Moderatie: Ama van Dantzig