Black Joy

13 okt 2017
21:30

‘They have nothing to loose,’ was de cynische claim van Donald Trump tijdens zijn verkiezingscampagne. Het leven van zwarte Amerikanen was volgens hem zo deplorabel dat ze wel een gokje konden wagen: ze konden net zo goed op hem stemmen. In een wereld waarin het leven van zwarte Amerikanen als hels wordt voorgesteld, zoeken schrijvers en kunstenaars naar manieren om een alternatief verhaal te vertellen.

Met zijn The Black Joy Project geeft Kleaver Cruz een vrolijk weerwoord op het stigma: hij portretteert het vrolijke zwarte Amerikaanse leven en toont zo een andere, optimistische kant van het zwarte bestaan in de VS.

Curator en schrijfster Shantrelle P. Lewis brengt met haar fotoproject The Dandy Lion Project het fenomeen ‘black dandy’ in kaart. De zwarte dandy’s keren zich in hun verschijning tegen het stereotype beeld van de zwarte man. Vrolijkheid dient als een wapen tegen negatieve beeldvorming. Met hun projecten deconstrueren Lewis en Cruz het heersende beeld van Afro-Amerikanen, evenals van de Afrikaanse diaspora buiten de VS.

We sluiten dit programma af met een spectaculaire fashion dancebattle van fashioncollectief MAFB.

Host: Yahmani Blackman

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.