Black Netherlands meets Black USA

14 okt 2017
12:00 tot 17:00

Nederland kent sinds enkele jaren een hernieuwde interesse in kwesties rondom zwarte identiteit, Nederlands burgerschap en representatie. De discussies hierover zijn voor veel Nederlanders nieuw, met name op het moment dat er een link gelegd wordt met vier eeuwen koloniale geschiedenis. Toch kennen we in Nederland al ruim vijf eeuwen zwarte aanwezigheid.

‘Zwart Nederland’ verwijst naar de verbeelding en beeldvorming van zwarte aanwezigheid in Nederland door de eeuwen heen en hoe die is gevisualiseerd en vormgegeven in geschiedenis, beeldende kunst, literatuur, erfgoed, podiumkunsten en film.

Wat is de relatie tussen zwart Nederland en Black USA? In een serie lezingen, panelgesprekken en performances komen op deze zaterdagmiddag vele Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers, curatoren en kunstenaars aan het woord. Zij praten op drie verschillende podia over de verhoudingen tussen zwart burgerschap, migratie, (post)kolonialisme, kunst, erfgoed en de Nederlandse culturele identiteit. Daarbij worden geschiedenis en heden verbonden. Wetenschappelijke en praktijkvoorbeelden worden op een toegankelijke manier besproken. Met onder anderen Gloria Wekker, Brittney Cooper, Maurice Carlos Ruffin, Quinsy Gario en Ernestine Comvalius.

Bekijk het programma per zaal:

GROTE ZAAL: HIS/HER STORIES MET NANCY JOUWE

EXPOSITIEZAAL: BLACK ART MET QUINSY GARIO

TUINZAAL: LET’S: WATCH, INVOKE & TALK! MET JENNIFER TOSCH

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.