Black Art met Quinsy Gario

14 okt 2017
13:00 tot 17:00

Wat is de relatie tussen zwart Nederland en de zwarte Verenigde Staten? In een serie lezingen, panelgesprekken en performances komen op zaterdagmiddag tijdens Read My World 2017 in alle vier de zalen verschillende Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers, curatoren en kunstenaars aan het woord. Zij geven hun visie op de verhoudingen tussen zwart burgerschap, migratie, (post)kolonialisme, kunst, erfgoed en culturele identiteit.

In de expositiezaal van Framer Framed in de Tolhuistuin, ontvangt¬†Quinsy Gario¬†tijdens deze reeks achtereenvolgens vier kunstenaars. Vier gesprekken en lezingen over ‘Black Art’.

Nederland kent sinds enkele jaren een hernieuwde interesse in kwesties rondom zwarte identiteit, Nederlands burgerschap en representatie. De discussies hierover zijn voor veel Nederlanders nieuw, met name op het moment dat er een link wordt gelegd met vier eeuwen koloniale geschiedenis. Toch kennen we in Nederland al ruim vijf eeuwen zwarte aanwezigheid.

Zwart Nederland verwijst naar de verbeelding en beeldvorming van zwarte aanwezigheid in Nederland door de eeuwen heen, en hoe dit is gevisualiseerd en vormgegeven in geschiedenis, beeldende kunst, literatuur, erfgoed, podiumkunsten en film.

Met om:

13:00 uur Sara Blokland

14:00 uur Farida Sedoc

15:00 uur Sandim Mendes

16:00 uur Esiri Erheriene Essi