An Intimate Approach

12 okt 2019
18:30 uur

In een briefwisseling, bij uitstek een vorm waarin het persoonlijke en het politieke naast elkaar kan staan, gingen schrijvers Bahaa Trabelsi en Mounir Samuel met elkaar in gesprek over masculiniteit.

In een reeks brieven bespreken ze welke rol masculiniteit inneemt in een maatschappij die gedomineerd wordt door patriarchale structuren en onderdrukking. Door welke krachten – religie, maatschappij, klasse – wordt invloed uitgeoefend op de vormen die masculiniteit aan kan nemen? Hoe kan weerstand worden geboden tegen de beperkende of gewelddadige aspecten van vaak voorkomende masculiniteiten? Hoe ervaren de schrijvers dit zelf? Hoe verschillen hun ervaringen hierin en welke rol spelen hun respectievelijke politieke en geografische situaties hierin? En hoe krijgen deze thema’s gestalte binnen hun literatuur?

Bahaa Trabelsi is journalist, schrijver en scenarioschrijver en haar verhalen worden gelezen als voorbeelden van een nieuw vrouwelijk bewustzijn dat de patronen van Marokkaanse masculiniteit ondermijnt. Ze bieden een sociale therapie waarin morele waarden worden overstegen en de grenzen die worden gesteld door religie, klasse en gender kunnen vervagen.

Mounir Samuel is politicoloog, journalist en auteur. In zijn werk richt hij zich op maatschappelijke veranderingen en sociale revoluties en onderzoekt trends en bewegingen dwars over de grenzen heen. Hij is een radicale pleitbezorger van het omarmen van pluriforme identiteiten.

Tijdens het programma zullen Trabelsi en Samuel elkaar in het echt ontmoeten, fragmenten uit hun briefwisseling voorlezen en in gesprek gaan. Live vertalingen door Bochra Laghssais

 


Taal: Engels (voordrachten deels in het Frans te volgen)

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.