Afrofuturism

14 okt 2017
19:00

Literatuurprofessor Kenneth Warren beweert dat Afro-Amerikaanse literatuur als historisch fenomeen is ingebed in de Verenigde Staten toen die nog werden geteisterd door de segregatiewetten van Jim Crow. Verzet tegen die segregatie vormt de kern van de Afro-Amerikaanse literatuur.

In het hart van die literatuur plaatst Warren de iconische satirische roman Black No More uit 1931 van George Schuyler. In deze oerroman uit de zogeheten ‘afrofuturistische traditie’ worden de gesegregeerde VS ontleed aan de hand van het verhaal van een dokter die zwarte mensen wit weet te maken.

Sinds de jaren dertig heeft het afrofuturisme een vlucht genomen in de literatuur, maar ook in de muziek, beeldende kunst en film. In dit programma duiken we in deze afrofuturistische traditie met voordracht, presentatie en gesprek, en onderzoeken we wat de relevantie van deze traditie betekent voor de hedendaagse lezer in de VS en in Europa.

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.