Wie we zijn, wat we doen

Read My World is een toonaangevend platform voor het geschreven en gesproken woord uit de hele wereld. We werken samen met schrijvers uit alle windstreken. Read My World is de ontmoeting tussen schrijvers en vertellers, lezers en luisteraars, uitgevers en vertalers, van dichtbij en ver weg. 

Read My World vindt sinds de oprichting in 2012 jaarlijks plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam.

De komende editie is van donderdag 12 t/m zaterdag 14 september 2024

Read My World zoekt en toont verhalen die sluimeren onder de oppervlakte van de dagelijkse actualiteit. Om die op het spoor te komen, werken we nauw samen met internationale curatoren en redacteuren, met wie we uiteenlopende activiteiten organiseren: een jaarlijks internationaal literatuurfestival, verdiepende workshops, spraakmakende programma’s en andere literaire producties. Elk jaar leggen we de nadruk op een andere regio in de wereld waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken. We maken ruimte voor schrijvers van ver en dichtbij, soms nog onbekend maar sowieso spraakmakend. Read My World ontregelt in een uitnodigende sfeer, waarbij gastvrijheid voorop staat voor al haar gasten: op het podium, in het publiek en backstage. En zo gidst Read My World je via de verbeelding van de literatuur door de wereld.

De kracht van literatuur

Wereldwijd steken steeds gemeenschappelijke thema’s de kop op. Want we delen, hoe verschillend de context ook mag zijn, de ervaring van (groot)stedelijkheid, waar vanzelfsprekend onderwerpen spelen als multicultuur, meertaligheid, identiteit, verstedelijking, de impact van het verleden op het heden, gentrificatie en klimaatcrisis. De kracht van literatuur is dat het alle grote vragen van deze tijd persoonlijk kan maken. Zodat we verschillende ervaringen naast elkaar kunnen presenteren, op gelijk level. Niet door de vorm te hanteren van een polariserend debat, niet door gasten te manoeuvreren in de rol van de exotische ander, maar door de ruimte te geven aan alle persoonlijke artistieke kwaliteiten, aan intensieve kennismaking en ontmoeting, waardoor de beelden die we van elkaar hebben gaan kantelen.

Mondiale verbinding

Read My World hecht een groot belang aan het mogelijk maken van deze ontmoetingen: waar perspectieven in een veilige omgeving kunnen verschuiven. Dit doen we omdat we menen dat de wereld meer dan ooit met elkaar is verbonden: door internationalisering, arbeidsmigratie, groeiend besef van onze koloniale geschiedenis, door zeer recente ontwikkelingen op het wereldtoneel die iedereen treffen maar wel op een heel andere manier. En uiteindelijk doen we dit, omdat we geloven dat iedereen een verhaal heeft, iedereen zich kan herkennen in een persoonlijk verhaal en iedereen baat heeft bij een groter inzicht in elkaar. Het is een rumoerig, chaotisch, onzeker moment in de wereld. Overal spreken begaafde stemmen zich uit, en ze onderschrijven het belang om elkaar en hun publiek op te zoeken. Voor schoonheid en onafhankelijkheid, tegen angst en repressie, voor meer gelijkheid en wederzijds begrip. Read My World biedt zulke stemmen een platform.

Schrijvers die disciplines overschrijden

Read My World nodigt auteurs uit die disciplines overschrijden, die zich verhouden tot de complexe actualiteit en verhalen weten te vertellen op een manier die resoneert bij ons publiek. We willen laten zien dat literatuur vele vormen kan aannemen waarin een verhaal wordt verteld, de wereld wordt verklaard, gevraagd en onderzocht en de mensheid wordt gevierd.

De voorstelling Dialy | Van Mij tijdens Read My World ’19 van de Marokkaanse schrijfster Maha Sano. Haar stuk uit 2012 bestaat uit openhartige verhalen van vrouwen over intimiteit en seksualiteit en dat zorgde voor de nodige ophef. Vanwege het taboe op het thema is Dialy | Van Mij in Marokko niet meer te zien of te spelen.