#Warmingup: BOEKENMARKT & PERFORMANCES

ZONDAG 30 OKTOBER 2022

ENTREE: GRATIS
LOCATIE: IJZAAL TOLHUISTUIN AMSTERDAM

Onze bossen branden, onze straten overstromen en de extreme droogte en hitte brengen grote delen van onze wereld tot een kookpunt. De tijd haalt ons in. Klimaatverandering is onontkoombaar, maar niet onomkeerbaar.

Het is niet eenvoudig om je als individu te verhouden tot alles wat je zelf kunt doen om dit proces te kantelen. Er valt nog ontzettend veel aan kennis en inzichten te vergaren in de continue en soms verwarrende stroom aan berichten over klimaatverandering. Hoe geven we vorm aan een effectieve transitie naar een toekomst waarin ons klimaat kan worden gered?

Op zondag 30 oktober 2022 organiseren Read My World en de Tolhuistuin een informatieve boekenmarkt tijdens het Warming Up! festival. Een fysieke plek waar je boeken treft die je de nieuwste inzichten bijbrengen over de klimaatcrisis en handvatten bieden om deze te lijf te gaan.

Op het podium delen vier artiesten met muziek, zang, tekst, en poëzie hun visie op de staat van Moeder Aarde vanuit een intersectioneel perspectief.

Met boeken van o.a.: Savannah Bay en Boekhandel Noord
Met optredens van onder anderen: Djuwa Mroivili, Manuwi C. Tokai, Willemijn Kranendonk en Talissa Soto

Foto: Wouter le Duc

Willemijn Kranendonk (1994) is schrijver, dichter en scenarist, voor zowel kinderen als voor volwassenen. In januari verscheen bij Uitgeverij Van Oorschot haar debuutroman ‘De Geliefden’ die lovend werd ontvangen in de pers.

Haar eerdere werk verscheen o.a. in Tirade, DW B, Liegend Konijn, Revisor en op De Internet Gids, Lilith Magazine, Hard//Hoofd en De Optimist. Ze droeg voor op vele literaire festivals en ze won al meerdere prijzen met haar gedichten en verhalen.

In mei verscheen haar eerste kinderboek ‘Camping De Grote Walvis en de mysterieuze flessenpost’ bij Uitgeverij Billy Bones, dat wordt gelauwerd om de humor en de diverse personages. Momenteel werkt ze aan een volgende roman, waar ze een beurs voor ontving van het Nederlands Letteren Fonds, schrijft ze een nieuw kinderboek en is ze bezig met een PhD over heksen in jeugdliteratuur.

Foto: Kiriki Mechanicus

Djuwa Mroivili (1998, Amsterdam) rondde in 2021 haar studie Klassieke Muziek met als hoofdvak piano aan het ArtEZ conservatorium af. Op het podium stelt Mroivili zich doorgaans in de eerste plaats op als kwetsbare verhalenverteller, waarbij ze o.a. muziek, woorden en lichaam gebruikt. Ze werkt daarom dan ook vaak samen met kunstenaars uit andere kunstdisciplines. In mei 2021 was Mroivili te zien in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam in één van de online te bekijken Empty Concertgebouw Sessions. Ook was zij bedenker, curator, presentator en één van de performers van RECLAIMING OUR TIME, een productie die in oktober 2021 plaatsvond in samenwerking met de Nationale Opera. Mroivili doet veel onderzoek naar Zwarte en vrouwelijke componisten uit de eerste helft van de 20e eeuw, en voert ook regelmatig hun muziek uit. Ze schuwt het niet zich op het podium uit te spreken over exclusieve en onderdrukkende systemen in de klassieke muziekwereld en daarbuiten. Momenteel voert Mroivili een onderzoek uit naar hoe het wereldbeeld achter de koloniale afdeling op de Wereldtentoonstelling van 1883 (die op het Museumplein in Amsterdam plaatsvond) doorwerkt op de hedendaagse programmering van culturele instituten op het Museumplein.

Still from the: ‘’Kalinya Millennial Trilogy’’ 2023, DOP: Johnrick Precilia

Manuwi C Tokai (1989, Akarani, de Amazone) is een kunstenaar uit de Kalinya Terewuyu Natie, opgegroeid in Nederland. De reis die zij heeft mogen maken, door de tijd en door verschillende ruimtes heen, heeft haar het inzicht gegeven wat voor zorg en nodige aandacht nodig is om herstel te kunnen brengen op een institutioneel niveau. Manuwi’s kunst kan worden gezoen als; een toegift aan, en een uitdrukking van dat process van aandacht en zorgt en de processen die daarbij komen kijken. Haar werk in gegrond in dialoog met de gemeenschappen die op eenzelfde manier, en met het zelfde doel te werk gaan. Muziek en vibratie biedt immer de fundering van haar werk; net als haar grootmoeder droomt en schrijft zij Kalinya liederen die zich aandienen om gezongen of gesproken te worden.

Talissa Soto (1993) is trainer, activist en spoken word artiest. Haar activisme is geworteld op de kruispunten van klimaatrechtvaardigheid, dekolonialiteit, antiracisme en feminisme. Ze geeft trainingen en workshops aan organisaties voor sociale en milieurechtvaardigheid, in de hoop intergenerationele, internationale netwerken van solidariteit op te bouwen met communities die zijn getroffen door klimaatcrises. Ze werd geprofileerd in Mya-Rose Craig’s ‘We Have a Dream: Meet 30 Young Indigenous People and People of Color Protecting the Planet’. Als spreker en spoken-word artiest overbrugt ze onderwerpen als verzet tegen onderdrukking, woede, rauw, collectieve zorg, (on)geworteldheid, migratie en klimaatactivisme.

Greenpeace video: https://youtu.be/X2w9_Rn5zhY