Het dagboek als feministisch genre
Alles wat je niet op je werk kunt zeggen, niet in de krant kunt printen en zelfs niet aan je vrienden kunt vertellen, dat kan je kwijt in je dagboek. De feminist Adrienne Rich noemt het dagboek daarom “een diepgaand vrouwelijk en feministisch genre” omdat het dagboek, net als het feminisme, connecties maakt tussen aspecten van het leven die eerder verborgen waren.

Personen die een band hebben met Amsterdam West krijgen voorrang.
Deze workshops zijn mogelijk gemaakt door de steun van Woorden van West.
In deze vijfdelige workshopreeks zullen verschillende schrijvers die zich hebben ingezet voor de stem van de vrouw in de literatuur in de jaren ’80 en ’90, een uniek inkijkje geven in hun eigen dagboeken. Waar stond deze generatie feministen voor? Welke overeenkomsten heeft de strijd van toen met de strijd van nu? En welke verschillen zijn er?
In het eerste gedeelte van deze workshops is er ruimte voor een intergenerationeel gesprek over gender, seksualiteit en ras in de literatuur. Het tweede gedeelte besteden we aan schrijfopdrachten. En net als in een dagboek, blijft hetgeen je schrijft geheim én privé.
Bekijk hieronder het vijftal workshops en meld je vandaag nog aan!
-
22 mei – Fenna Ulichki
14 -16 uur OBA MercatorpleinFenna Ulichki is stadsdeelvoorzitter van Amsterdam West. Naast haar politieke loopbaan is zij actief geweest in verschillende feministische actiegroepen, zoals de Marokkaanse Vrouwenvereniging Nederland en de FNV Vrouwenbond. Hoe verhouden de feministische bewegingen van vandaag zich tot haar intersectionele voormoeders? En hoe vindt de strijd voor gendergelijkheid een vruchtbare bodem in de lokale politiek?
Met fragmenten uit de dagboeken van Ulichki bij de hand bespreken we hoe feminisme zich ontwikkelt als een dagelijkse praktijk en een politiek doel.
Vol / uitverkocht -
29 mei – Anja Meulenbelt
14 – 16 uur OBA MercatorpleinAnja Meulenbelt is auteur en politicus. Met haar beroemde autobiografische werk De schaamte voorbij (1976) is zij één van de pioniers van de feministische autofictie geworden. In dit werk gaf zij openheid over seks, moederschap, zorgtaken en (een gebrek aan) betaald werk dat het vrouw-zijn kenmerkt. Ook een wisselende relatie met het feminisme als beweging-soms een warm bad, soms een koude kermis-wordt gethematiseerd in haar werk.
Meulenbelts werk deed veel stof opwaaien, haar werd verweten een “schaamteloos” “egoïstisch” boek geschreven te hebben omdat haar persoonlijke perspectief centraal staat. Inmiddels is het gebruik van alledaagse en non-fictieve narratieven in de literatuur gangbaarder. Hoe hebben persoonlijke narratieven zich ontwikkelt in de bijna veertig jaar sinds de verschijning van De schaamte voorbij?
Vol / uitverkocht -
12 juni – Marja Pruis
14 -16 uur OBA MercatorpleinMarja Pruis is auteur en redacteur van De Groene Amsterdammer. Haar debuut De Nijhoffs en ik of de gevolgen van een huwelijk (1999) is een biografie die de conventies van het genre bevraagt. Door het onderzoek naar de onderbelichte vrouwelijke auteur A.H. Nijhoff te verbinden met persoonlijke observaties werd Pruis pionier van de (feministische) autofictie, in een tijd dat een subjectieve stijl nog op veel kritiek kon rekenen.
Toch heeft Pruis de zoektocht naar de ingewikkelde verhoudingen tussen het alledaagse en het filosofische, het kleine en het grote, nooit opgegeven en worden ook vandaag haar recensies, columns en boeken nog gekenmerkt door deze zoektocht. Hoe en waar ontstijgt het alledaagse het banale? Hoeveel moet je je aantrekken van de conventies van een genre? En hoe blijf je trouw aan je eigen stem, ook wanneer deze niet altijd enthousiast wordt onthaald?
Vol / Uitverkocht -
19 juni – Marischka Verbeek
14 – 16 uur OBA MercatorpleinMarischka Verbeek is sinds 1997 de eigenaar van de feministische boekhandel Savannah Bay, de opvolger van de eerste vrouwenboekenwinkel in Nederland: de Heksenkelder. Deze ‘internationale feministiese boekhandel’ opende in december 1975 haar deuren in de kelder van een pand aan de Oudegracht, waar het uitgroeide tot een belangrijk centrum van de tweede feministische golf in Utrecht en Nederland. Onder Verbeeks leiding ontwikkelde de winkel zich tot een ontmoetingsplek voor intersectionele feministen, met een breed aanbod van postkoloniale en LHBT literatuur.
Als fervent dagboekschrijver geeft Verbeek ons een uniek inkijkje in de jaren dat zij Savannah overnam. Hoe werd de boekhandel een thuis voor haar en voor andere feministen? Wat betekent het om een ‘thuis’ te hebben of te missen?
Aanmelden >> -
26 juni – Gloria Wekker
14 – 16 uur OBA MercatorpleinGloria Wekker is emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht. In de jaren 80 was zij actief in Sister Outsider, een actiegroep voor zwarte- migranten- en vluchtelingenvrouwen die van vrouwen houden. In de jaren 90 deed zij onderzoek naar Mati’s (vrouwen die relaties met andere vrouwen hebben) in Suriname, waarover het boek Politics of Passion verscheen. In dit onderzoek bevraagd zij de subjectiviteit van de antropoloog als onderzoeker die sociaal en/of cultuur betrokken is bij haar onderzoek. In haar geval: de relatie die ontstond tussen haar en de informant van haar onderzoek, Misi Juliette Cummings.
Wekkers onderzoek is van groot belang geweest in de bevraging van het beeld van de wetenschapper als objectieve en neutrale observant. Wat is de plaats van persoonlijke narratieven in wetenschappelijk onderzoek (en andersom)? En welke rol kan het dagboek hierin spelen?
VOL / UITVERKOCHT