Gemberthee Sessies

Grâce Ndjako

In samenwerking met Bijlmer Parktheater

De #BPTGembertheeSessies is een reeks conversaties waarin acteurs, regisseurs, musici, schrijvers en andere kunstenaars vertellen over hun referentiekaders, wat hen inspireert, de schouders waarop ze staan en de voetstappen van waaruit ze bewegen. Deze editie is de eerste in een reeks samenwerkingen met het Bijlmer Parktheater. Om dit te vieren ontvangen we zaterdag 1 oktober twee gasten: Grâce Ndjako en Dalilla Hermans.
Moderator: Simone Zeefuik.

Grâce Ndjako
15 maart 2022 werd de langverwachte, Nederlandse vertaling van Aimé Césaire’s ‘Discours sur le colonialisme’ uitgebracht. De vertaler van Césaire’s meesterwerk is Grâce Ndjako, de auteur en filosoof die we onder andere kennen van haar bijdrages aan de Nederlandse Boekengids plus essays op de website en in de bundels van Dipsaus Podcast. Ndjako is een gevierd criticus die bij de Twitterati onder andere bekend staat om haar kritiek op de veelal koloniale en anderszijds racistische, Nederlandse vertalingen door de welbekende tv-zenders en streamingsplatforms. Voor de #BPTGembertheeSessies van zaterdag 1 oktober ontvangen we, in samenwerking met Read My World, Ndjako die met o.a. in gesprek gaat over de impact van Césaire’s boek.

2

Grâce Ndjako begon haar academische carrière met een studie Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar haar interesse vooral lag bij politieke theorie. Het is in de politieke theorie dat ze een affiniteit ontwikkelde voor meer abstract denken, daarom besloot ze een minor filosofie te volgen. Na het behalen van haar bachelor politicologie verliet ze Amsterdam voor Parijs omdat ze filosofie wilde nastreven. In Parijs schreef ze zich in aan de Paris-Sorbonne University en studeerde nog een jaar filosofie. Momenteel werkt ze aan het behalen van haar PhD aan de Universiteit van Amsterdam.

Dalilla Hermans
Hermans is een Rwandees-Belgische journalist, schrijver en theatermaker. Ze werkte als redacteur en columnist bij Charlie Magazine en heeft een dagelijkse wisselcolumn in De Standaard. In 2017 kwam Brief aan Cooper en de wereld uit, een autobiografisch boek met een scherp maatschappijkritisch randje. In 2018 leverde ze een bijdrage aan de bloemlezing Zwart: Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen. Later dat jaar publiceerde ze het kinderboek Brown Girl Magic en 2019 de thriller Black-out. In 2020 verscheen Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme en ging Her(e), Hermans’ debuut als theatermaker, in première bij NTGent.