Sulaiman Addonia

Sulaiman Addonia (1972) is een Eritrees -Britse schrijver. Zijn eerste boek, Als Gevolg van Liefde, was genomineerd voor de Commonwealth Writers Prize en is vertaald naar meer dan 20 talen.

Zijn tweede roman Silence is my Mother Tongue was genomineerd voor de 2019 Orwell Prize for Political Fiction. Sulaiman Addonia is ook initiatiefnemer van de Creative Writing – Academy for refugees, een traject waarbij mensen met een vluchtelingenachtergrond een schrijfcursus volgen. Daarnaast organiseert hij literaire publieksevents. Zo vond vorig jaar de eerste editie plaats van het door hem opgerichte Asmara-Addis Literary Festival (In Exile), gericht op pan-Afrikaanse literatuur. De centrale thema’s waren toen Afrikaans feminisme, migratie-ervaringen in Europa, free love en radicale ideeën. Ook is Sulaiman mede-oprichter van een nieuwe literatuurprijs: Specimen Press en To Speak Europe in Different Languages: Hybrid and collective writing competition.

Sulaiman werd geboren als kind van een Ethiopische vader en een Eritreese moeder. In 1976 vluchtte hij met zijn familie naar een vluchtelingenkamp in Soedan, waar zijn vader werd vermoord. Samen met zijn moeder en zijn jongere broer verhuisde Addonia naar Saoedi-Arabië, waar hij zijn jeugd doorbracht. Hij studeerde daar ontwikkelingssamenwerking en economie. Hij woont nu met zijn gezin in Elsene.

Meer:

Interview 
Specimen Press
Tip van Sulaiman