Onze curatoren

  • - Parijs -

  • - Berlijn -

  • - Berlijn -

  • - Brugge -

Ieder jaar werkt Read My World samen met buitenlandse curatoren. Onze overtuiging is dat je nooit zo goed ingewijd bent in de lokale situatie als iemand die er daadwerkelijk woont.

De curatoren selecteren schrijvers, dichters, spoken word-artiesten, journalisten, toneelschrijvers en singer-songwriters uit hun regio & blikveld, met wie het Nederlandse publiek tijdens het Read My World festival absoluut moet kennismaken.

 

Grace Ly

Grace Ly is een schrijver en podcaster gevestigd in Parijs. Haar debuutroman “Jeune fille modèle” (Model Teenager) (2018, Fayard) volgt de zoektocht van een jonge Franse vrouw van Chinees-Cambodjaanse afkomst naar een gevoel van zijn en erbij horen in het zogenaamde Chinatown in Parijs.

Haar webserie “Ça reste entre nous” (Just between us) richt zich op de diversiteit van paden, gemeenschappen en gemeenschappelijke identiteiten van Franse Aziaten in 6 afleveringen. De podcast “Kiffe ta race” (door Apple Podcasts genoemd als een van de beste Franse podcasts van 2020) die ze samen met journalist, schrijver en regisseur Rokhaya Diallo maakt, onderzoekt hoe ras het dagelijks leven beïnvloedt in Frankrijk, een officieel kleurenblind land.

🗨 Volg Grace Ly op Twitter

Fatma Aydemir

Fatma Aydemir is een schrijver en journalist, gevestigd in Berlijn. In 2017 verscheen haar debuutroman Ellebogen. Aydemir won meerdere literaire prijzen en de roman werd voor verscheidene theaterpodia bewerkt. In 2019 was ze samen met Hengameh Yaghoobifarah co-redacteur van de essaybundel Eure Heimat ist unser Albtraum. Momenteel werkt ze aan haar tweede roman Dschinns. Sinds 2012 werkt ze als redacteur bij het dagblad taz.

🗨 Volg Fatma Aydemir op Twitter

Hengameh Yaghoobifarah

Hengameh Yaghoobifarah is een in Berlijn gevestigde journalist en schrijver, columnist voor het Duitse dagblad taz en redacteur bij het Duitse queer feministische Missy Magazine. In 2019 publiceerden hen samen met Fatma Aydemir de essaybundel Eure Heimat ist unser Albtraum. Meer dan de helft van de essays werden door Transit Journal in het Engels vertaald. Dit jaar verscheen hun debuutroman Ministerium der Träume, verschenen bij uitgeverij Blumenbar.

🗨 Volg Hengameh Yaghoobifarah op Twitter

Dalilla Hermans

Dalilla Hermans is geboren in Rwanda en geadopteerd. Ze groeide op in de Kempen, woonde in Antwerpen en is ondertussen neergestreken in Brugge. Dalilla heeft er haar missie van gemaakt om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken en aan te pakken. Ze werkte als redactrice bij Charlie, maakt de interviewreeks The Race Files, en schreef een boek over haar levenspad dat in mei 2017 uitkwam bij Manteau: Brief aan Cooper en de wereld. Dat jaar haalde ze de finaleweken in ‘De slimste mens ter wereld’ en was ze de meest gegoogelde persoon in België.

In 2018 verscheen haar kinderboek Brown Girl Magic, met illustraties van Fatinha Ramos, en leverde ze een bijdrage aan ‘Zwart’. Ze schreef haar eerste fictieboek Black Out in 2019. In 2020 ging Dalilla’s eerste theaterstuk ‘her(e)’ in première bij NTgent en kwam haar boek Het laatste wat ik nog wil zeggen over Racisme uit. Datzelfde jaar stelde ze samen met Ebissé Rouw ‘Afrolit’ samen. Dalilla is vast columnist bij De Standaard en is gastlector aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel werkt ze aan een tweede theaterstuk, een podcast, een nieuw boek en een documentaire.

🗨 Volg Dalilla Hermans op Instagram