RMW & Beyond Walls Aftermovie

Tijdens Read My World 2021 werkte Beyond Walls aan een heel speciaal project: A Letter To The World: een kettingbrief die in drie dagen werd geschreven door bezoekers en artiesten van het festival.

Alle verhalen zijn verzameld in de aftermovie hierboven!

A Letter To The World is a participatory art & stories project, developed and curated by Beyond Walls.

Wie waren onze curatoren in 2021?

  • - Parijs -

  • - Berlijn -

  • - Berlijn -

  • - Brugge -

Ieder jaar werkt Read My World samen met buitenlandse curatoren. Onze overtuiging is dat je nooit zo goed ingewijd bent in de lokale situatie als iemand die er daadwerkelijk woont.

De curatoren selecteren schrijvers, dichters, spoken word-artiesten, journalisten, toneelschrijvers en singer-songwriters uit hun regio & blikveld, met wie het Nederlandse publiek tijdens het Read My World festival absoluut moet kennismaken.

Grace Ly

Grace Ly is een schrijver en podcaster gevestigd in Parijs. Haar debuutroman “Jeune fille modèle” (Model Teenager) (2018, Fayard) volgt de zoektocht van een jonge Franse vrouw van Chinees-Cambodjaanse afkomst naar een gevoel van zijn en erbij horen in het zogenaamde Chinatown in Parijs.

Haar webserie “Ça reste entre nous” (Just between us) richt zich op de diversiteit van paden, gemeenschappen en gemeenschappelijke identiteiten van Franse Aziaten in 6 afleveringen. De podcast “Kiffe ta race” (door Apple Podcasts genoemd als een van de beste Franse podcasts van 2020) die ze samen met journalist, schrijver en regisseur Rokhaya Diallo maakt, onderzoekt hoe ras het dagelijks leven beïnvloedt in Frankrijk, een officieel kleurenblind land.

🗨 Volg Grace Ly op Twitter

Fatma Aydemir

Fatma Aydemir is een schrijver en journalist, gevestigd in Berlijn. In 2017 verscheen haar debuutroman Ellebogen. Aydemir won meerdere literaire prijzen en de roman werd voor verscheidene theaterpodia bewerkt. In 2019 was ze samen met Hengameh Yaghoobifarah co-redacteur van de essaybundel Eure Heimat ist unser Albtraum. Momenteel werkt ze aan haar tweede roman Dschinns. Sinds 2012 werkt ze als redacteur bij het dagblad taz.

🗨 Volg Fatma Aydemir op Twitter

Hengameh Yaghoobifarah

Hengameh Yaghoobifarah is een in Berlijn gevestigde journalist en schrijver, columnist voor het Duitse dagblad taz en redacteur bij het Duitse queer feministische Missy Magazine. In 2019 publiceerden hen samen met Fatma Aydemir de essaybundel Eure Heimat ist unser Albtraum. Meer dan de helft van de essays werden door Transit Journal in het Engels vertaald. Dit jaar verscheen hun debuutroman Ministerium der Träume, verschenen bij uitgeverij Blumenbar.

🗨 Volg Hengameh Yaghoobifarah op Twitter

Dalilla Hermans

Dalilla Hermans is geboren in Rwanda en geadopteerd. Ze groeide op in de Kempen, woonde in Antwerpen en is ondertussen neergestreken in Brugge. Dalilla heeft er haar missie van gemaakt om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken en aan te pakken. Ze werkte als redactrice bij Charlie, maakt de interviewreeks The Race Files, en schreef een boek over haar levenspad dat in mei 2017 uitkwam bij Manteau: Brief aan Cooper en de wereld. Dat jaar haalde ze de finaleweken in ‘De slimste mens ter wereld’ en was ze de meest gegoogelde persoon in België.

In 2018 verscheen haar kinderboek Brown Girl Magic, met illustraties van Fatinha Ramos, en leverde ze een bijdrage aan ‘Zwart’. Ze schreef haar eerste fictieboek Black Out in 2019. In 2020 ging Dalilla’s eerste theaterstuk ‘her(e)’ in première bij NTgent en kwam haar boek Het laatste wat ik nog wil zeggen over Racisme uit. Datzelfde jaar stelde ze samen met Ebissé Rouw ‘Afrolit’ samen. Dalilla is vast columnist bij De Standaard en is gastlector aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel werkt ze aan een tweede theaterstuk, een podcast, een nieuw boek en een documentaire.

🗨 Volg Dalilla Hermans op Instagram

Wat was het thema?

With Care: dat was het perspectief van Read My World 2021. Care voor jezelf, voor anderen en care voor de wereld. Het afgelopen jaar, een verstilde en beklemmende tijd waarin we veelal thuis zaten opgesloten, legde onherroepelijk bloot dat al dat rennen en gevlieg ongezond voor ons is. De wereld trapte op de rem en die onderbreking, die wereldwijde windstilte, maakte ons bedachtzamer en nadenkend over het alledaagse, met meer zorg en met meer aandacht voor elkaar.

We misten onze familie en vrienden ver weg en dichtbij. We proostten digitaal, omhelsden de ander in pixels. De pandemie maakt zonneklaar dat de mensheid moet veranderen om te kunnen blijven voortbestaan, om elkaar aan te blijven kijken, niet als enen en nullen tegenover elkaar te komen staan. De protesten tegen klimaatverandering, tegen anti-zwart racisme, anti-Aziatisch racisme en de roep om gelijke rechten schoten wortel in de steden en manifesteerden zich met veel urgentie op het wereldtoneel. Deze stemmen vormen de motor achter de verandering die nu nodig is. Het is zaak om door te pakken, om te veranderen, om elkáár te veranderen, in solidariteit en with care.

Caring for myself is not self-indulgence, it is self-preservation, and that is an act of political warfare.
– Audre Lorde, A Burst Of Light (1988)

Essays With Care

Lees hier de essays van curatoren Grace Ly en Dalilla Hermans.

Lees de essay's
  • Dalilla Hermans

    De Vlaamse antiracisme-activiste Dalilla Hermans wil verhalen vertellen en dat doet ze in haar eerste theatervoorstelling ‘Her(e)’. Tegelijk schreef ze een nieuw boek, ‘Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme’. ‘Empathie is de sleutel. Het gaat erom dat we ons kunnen inleven in de ander.’

    Journalist Marijke de Vries interviewde Dalilla in Trouw op 16 febuari 2020.

    Lees het interview >>
  • Fatma Aydemir

    In Duitsland deed haar debuutroman ‘Ellebogen’ veel stof opwaaien. Fatma Aydemir rekent af met geïdealiseerde beelden – over Duitsland en Turkije.

    Journalist Tan Tunali interviewde Fatma in Trouw op 1 april 2018.

    Lees het interview >>
  • Grace Ly

    Grace Ly speaks about Chinese identities in France, anti-Asian racism, and exploring culture through food.

    Journalist Daisy Singh-Greaves interviewde Grace Ly voor Nüvoices op 25 augustus 2020.

    (English)

    Lees het interview >>
  • Hengameh Yaghoobifarah

    Van schoolpleinmoeders tot extreem-rechtse politieagenten: niemand is veilig voor columnist en schrijver Hengameh Yaghoobi­farah. Die confronteert Duitsers graag met de lelijke kanten van hun land. En ja, daar worden Duitsers erg ongemakkelijk van.

    Journalist Sterre Lindhout interviewde Hengameh in de Volkskrant van 30 april 2021.

    Lees het interview >>

Video's

Grace Ly

Minorité modèle, virus et rêves d'enfants

Hengameh Yaghoobifarah

Hengameh Yaghoobifarah in gesprek met Margarete Stokowski

Fatma Aydemir

Why I Love This Book - Over haar eerste roman Ellebogen

Dalilla Hermans

Te gast in het programma 'Zwijgen is geen optie'

Wie zijn de curatoren dit jaar? We selecteerden enkele fragmenten die je hier kan bekijken!