Scroll down voor het archief
Polen en Oekraïne 2016 ↓

Festivalverslag door Sanne Pieters

“Gewoon uit nieuwsgierigheid: wat weet je van Oekraïne en Polen als je wat je via het nieuws hebt vernomen buiten beschouwing laat? Wat weet je over de gebruiken, het landschap, de mensen? Wat weet je over het eten, de cultuur, de literatuur? Voor velen is het antwoord op al die vragen: niets. En juist daarom is Read My World een van de belangrijkste festivals van deze tijd.

Read My World pretendeert niet alles van de regio die tijdens het festival centraal staat te weten, maar nodigt de literaire stemmen van daar uit om hier bepaalde aspecten uit te lichten. Volgens mij was er geen beter moment om een literatuurfestival omtrent Polen en Oekraïne naar Nederland te halen. Het overblijfsel van het Oekraïne-referendum smeult nog na, Rutte riep onlangs de Tweede Kamer bijeen voor een nadere beschouwing van de uitslag en tegelijkertijd doemde er een fel omstreden anti-abortuswet in Polen op die massaal werd weg geprotesteerd.

Polen en Oekraïne. Twee landen die turbulente tijden doormaken. Volgens de festivalorganisatie staan schrijvers op geen andere plek zo in de frontlinie en is nergens de stem van papier zo luid.”

Lees het hele verslag van Sanne Pieters hier (PDF)

De Read My World Poëzierevue 2016
Een korte impressie

Beeldverslag fotograaf Richard Tas