Fedwa Misk

Fedwa Misk, (1981), is arts, freelance journalist, feministische activist en culturele animator. In 2009 raakte ze betrokken bij de literaire scène, zo organiseerde ze Café Littéraire, een maandelijkse ontmoeting rond literatuur en poëzie, in het gezelschap van de uitgever Bichr Benani, de literaire criticus Kenza Sefrioui en de academicus Kacem Basfao. Café Littéraire wordt georganiseerd in Casablanca, Rabat en El Jadida.

Vanaf 2010 werkt Fedwa samen met vele Marokkaanse en buitenlandse kranten, freelance of fulltime. In 2012 publiceerde ze haar eerste roman “Capharnaüm”. In 2015 wordt haar persoonlijke hulde-tekst aan Fatima Mernissi in de Nationale Bibliotheek gelezen en voorgedragen door actrice Sophia Hadi. Van 2015 tot 2018 organiseerde ze op radio 2M een wekelijks literair programma, Diwane, een tijdschrift gewijd aan literaire uitstapjes. Sinds 2015 is zij verantwoordelijk voor de cultuursectie in het wekelijkse La Vie Eco. En organiseert daarnaast regelmatig ronde tafel gesprekkken op literaire festivals, of bij tentoonstellingen.

Feminisme
Tijdens de Arabische Lente merkt Fedwa Misk op dat er geen hoorbare vrouwelijke stem is in de Marokkaanse media, dus lanceert ze eind 2011 de vrouwen- en feministische Qandisha-webzine, die de spreekbuis wordt van Marokkaanse vrouwen met verschillende achtergronden. Medewerkers, schrijvers, journalisten, allerlei soorten studenten. Nog steeds online zal Qandisha binnenkort opnieuw worden gelanceerd. Sinds 2014 werkt ze samen met vrouwenmagazine Women of Morocco, met portretten van vrouwen en enquêtes en rapporten over de status van vrouwen.

Van 2015 tot 2016 produceerde ze voor UNESCO het tijdschrift Femmes et Médias in de Maghreb, een nieuwsbrief die het woord geeft aan vrouwelijke Maghreb-journalisten en academici die actief zijn op het gebied van analyse van het mediarapport naar gender.

Ze is betrokken bij een aantal internationale vrouwenrechtenevenementen, waaronder het UNESCO Wereldforum over gender en media in december 2013 in Bangkok, en het IEMed conferentieprogramma Aula Mediterrània, met een conferentie over vrouwenbewegingen in Japan. Marokko, in februari 2019.