Read My World Festival 2014 // Day 3

13 Sep 2014
EVENT FINISHED

De Lezer

Welkom bij De Lezer, het vraaggesprek tussen een schrijver en een geoefende lezer, met één bijzonder kenmerk: het is de schrijver die de vragen stelt over zijn eigen werk en het is de lezer die daarop antwoordt. In Perdu hebben inmiddels tien edities plaatsgevonden waaraan uiteenlopende auteurs en lezers deelnamen, van Stefan Hertmans tot Alfred Schaffer, van Erik Spinoy tot Anneke Brassinga, van Charlotte Mutsaers tot Hans Groenewegen. Steeds leverde het spannende gesprekken op met soms verrassend poëtische wendingen.

Tijdens de speciale festivaleditie van De Lezer gaan acht auteurs uit de verschillende Nederlandse taalgebieden met elkaar in gesprek: Tom Van de Voorde (BE), Charles Ducal, Els Moors (BE) en Hagar Peeters (NL) worden gelezen door Sharda Ganga (SU), Anne Vegter (NL), Annelies Verbeke (NL) en Maarten van der Graaff (NL). Koen Hilberdink (NL) presenteert.

Anne Vegter, Dichter des Vaderlands gaat in gesprek met de Belgische Dichter des Vaderlands Charles Ducal.

In samenwerking met Perdu, Poëziecentrum en deBuren en financieel mogelijk gemaakt door de Nederlandse Taalunie.

 

De Berberbibliotheek

Mohammed Mrabet is Marokko’s grootste nog levende verhalenverteller. Zijn gesproken romans (Mrabet is analfabeet) werden door de Amerikaanse schrijver Paul Bowles opgenomen en op briljante wijze vertaald naar het Engels. In november verschijnt Mrabets debuutroman Love With a few Hairs uit 1967 voor het eerst in het Nederlands, onder de titel Liefde met een lok haar. Het is het vijfde deel van De Berberbibliotheek, een reeks vertaalde boeken van schrijvers die afkomstig zijn uit onder meer Marokko, Algerije en Tunesië. Tijdens Read My World is alvast een eigenzinnige presentatie van het werk van Mohammed Mrabet te zien door onder anderen de bedenker van De Berberbibliotheek, de schrijver Asis Aynan, van wie zelf afgelopen mei de verhalenbundel Gebed zonder eind verscheen.

Schrijver en journalist Matthijs Deen, verhalenverteller Sahand Sahebdivani en Asis Aynan buigen zich over de vraag: wat is nog het belang van orale traditie? En wat is de rol van iemand als Paul Bowles? De schrijver Tahar Ben Jelloun schreef eind jaren zeventig in Le Monde dat Mohammed Mrabet niets anders dan een verzinsel is van Paul Bowles. En als Mrabet bestaat, dan is Bowles een uitbuiter, die de literatuur verkracht, en de boeken van de twee: bastaardkinderen.

What comes from afar…

Jonge Amsterdammers maken kennis met bijzondere schrijvers uit het Caraïbisch gebied. Jongeren van het Hervormd Lyceum West, CS Buitenveldert, OSB en Reigersbos (o.v.) lazen en bespraken het werk van schrijver Shakirah Bourne en dichter en toneelschrijver Kendel Hippolyte op school. Geïnspireerd door de verhalen van de Caraïbische auteurs schrijven de jongeren eigen werk en formuleren ze journalistieke vragen. Tijdens de talkshow What comes from afar…interviewen zij Bourne en Hippolyte en dragen ze hun eigen verhalen en gedichten voor. Het gesprek wordt gemodereerd door Kirsten van den Hul.

What comes from afar… wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en School der Poëzie.

Hedendaags Guyana

Festivalcurator Ruel Johnson is naast dichter en romanschrijver ook zeer actief in het culturele leven van Guyana. Hij is fel criticaster van het beleid van de Guyaanse overheid, in het bijzonder waar het cultuur betreft. Zo maakte Johnson deel uit van een nieuwe politieke partij die, anders dan gebruikelijk, niet langs etnische lijnen denkt en zet hij zich in voor emancipatoire thema’s. Ook probeert hij een infrastructuur te ontwikkelen waarbinnen Caraïbische schrijvers en kunstenaars zich kunnen ontwikkelen. Onlangs lanceerde hij samen met Sara Bharrat het project Janus Cultural Governance. Naar aanleiding daarvan gaat Matthijs Ponte in gesprek met Johnson en Bharrat over het maatschappelijke, politieke, literaire en culturele klimaat in Guyana en de Caraïben.

Reading Ground

In juni 2014 verscheen Sounding Ground, de debuutbundel van dichter Vladimir Lucien uit St. Lucia. En hoe. Lucien mag, met nog maar een bundel op zijn naam, al met recht een van de belangrijkste dichters van de Caraïben worden genoemd. Sounding Ground is een intelligent, gelaagd boek over identiteit, cultuur, religie, thuis en politiek – en hoe die elementen pas kunnen zijn door beweging. Op onverbiddelijke, ronduit lyrische en hypnotiserende toon verkent Lucien die beweging. ‘Zoals voor elke reis is het nodig de grond, de reden ervan te onderzoeken. Dat onderzoek verleent de reis, die wezenlijk de jouwe is, betekenis. Dat maakt het een ‘reis’, en niet zomaar wat rondlummelen.’

Een mooi streven voor Reading Ground, een programma met korte lezingen over Sounding Ground van dichters Geert Buelens en Maria van Daalen, waarop Lucien reageert in gesprek met Joost Baars, en natuurlijk voordrachten door de dichter zelf.

De Tekstsmederij presenteert:

De wereld van De Tekstsmederij draait om versgesmede Nederlandstalige toneelteksten. Om poëtische, rauwe, maatschappelijke vergezichten, grote en universele tragedies en komedies of kleine, persoonlijke verhalen – altijd geworteld in de wereld van nu. De Tekstsmederij, opgericht door toneelschrijvers Timen Jan Veenstra en Malou de Roy van Zuydewijn, maakt speciaal voor Read My World een programma rond het werk van schrijver Davlin Thomas en Sara van Gennip. Regisseur Kasper Kapteijn ensceneert fragmenten uit hun werk en zet dit met een stel topacteurs op vrolijke en muzikale wijze op het podium. Na afloop gaat Timen Jan Veenstra samen met festivalcurator Sharda Ganga in gesprek met de auteurs over toneelschrijven, theater en de maatschappelijke betekenis daarvan in Nederland en in de Caraïben.

 

Room with a view

De Caraïbische gasten op Read My World maakten op ons verzoek allemaal een foto van het uitzicht van de plek waar ze wonen en werken. Die foto’s, van kokosnoten op het strand maar ook onverwacht stedelijke vergezichten, werden verhalen op zich. Ze inspireerden ons ertoe om vier Nederlandse schrijvers te vragen een verhaal te maken over het thema uitzicht. Wat we zien wordt immers altijd beïnvloed door wat we denken, ons herinneren, observeren. Een uitzicht verbreedt je blik. Maar tegelijkertijd is het ook een abstract gegeven, iets in de toekomst, iets waar je op wacht, iets wat een uitweg biedt – of niet. Deze en andere overpeinzingen bieden het uitgangspunt voor de vier verhalen. Jasper Henderson leidt het gesprek met de schrijvers.

Sranan Poku Feest!

Lieve Hugo, Master Blaster, Max Nijman, De Vrolijke Jeugd, Volksgroep Naks, Trafassi, Aptijt, de Kaseko Masters, Max Woiski, Happy Boys & Sabakoe… Het zijn de grote, maar buiten Surinaamse kring schier onbekende namen uit de creools-Surinaamse muziekwereld. Ter afsluiting van Read My World 2014 geven we ons over aan de Sranan poku. Laat je, met dat een-na-laatste drankje in de hand, meeslepen op de weemoedige én swingende klanken van de kawina en de kaseko met DJ Sidney Wartes.