Festival Preview #1: Rifpoëzie special

26 Mar 2019
20:00 uur

In 2019 is het 50 jaren geleden dat Marokko en Nederland het wervingsverdrag ondertekenden. De eerste arbeidsmigranten begonnen aan de reis van Marokko naar Nederland. Het is een mooie aanleiding om het gehele verhaal te belichten. Niet alleen komen de verhalen over arbeidsmigratie aan bod, maar ook de verhalen over het sociale leven, de cultuur, de tradities en over de toekomst. Verhalen van en voor alle Nederlanders met én zonder migratieachtergrond.

Tijdens de eerste avond van de Read My World 2019 Previews bespreken we welke werken je gelezen moet hebben om een beeld te krijgen van de hedendaagse Marokkaanse literatuur.

Op 18 januari verscheen het sluitstuk van de Berberbibliotheek: Vallende Tijd.  Deze bundel bevat een selectie van het werk van de vier grootste dichters uit de Rif. De dichters Mohammed Chacha, Ahmed Ziani, Fadma el Ouariachi en Mimoun el Walid hebben met gevaar voor verstoting en verbanning hun leven gewijd aan de poëzie. In hun gedichten wordt de liefde bezongen, de migratie verfoeid en om emancipatie geschreeuwd. De stemmen van deze dichters komen uit de vorige eeuw, maar klinken nog steeds luid en duidelijk.

Read My World vroeg aan vier Nederlandse dichters een van de Marokkaanse dichters uit de bundel te selecteren en dieper in te gaan op wat het werk voor hen betekent. Wat is het belang van deze dichters nu en hoe klinkt hun poëzie voorgedragen in een Nederlandse vertaling?

ONZE GASTEN:

Anne Vegter is voormalig Dichter des Vaderlands.
Dean Bowen is de stadsdichter van Rotterdam.
Joost Baars won de VSB-poëzieprijs in 2018.
Nisrine Mbarki is dichteres en toneelschrijfster.
Asis Aynan richtte de Berberbibliotheek op.

Mathijs Deen verzorgt de moderatie van de avond.

Met de Previews neemt Read My World een voorschot op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers uit de Maghreb. Om alvast nader kennis te maken met het talent uit deze regio, de verhalen die ze te vertellen hebben en om te zien hoe de verhalen hier in Nederland resoneren, brengen we tijdens de Previews een keur aan schrijvers en performers samen. Verwacht inspirerende gesprekken en zinderende voordrachten.