Een avond met Behrouz Boochani

Behrouz Boochani is een Koerdisch-Iraanse schrijver, journalist, academicus, activist en filmmaker.

Locatie: Tolhuistuin / IJzaal
Datum: dinsdag 16 mei
Aanvang: 20.00 uur
Eindtijd: 21.30
Inloop: 19.30

GRATIS KAARTEN
(Free tickets here!)

In 2013 trachtte de Koerdische dichter en journalist Behrouz Boochani te vluchten naar Australië. In plaats van daar onderdak te vinden, werd hij op zee opgepakt en naar het eiland Manus gevlogen, waar hij illegaal gevangen werd gezet in wat wel de ‘Australische goelag’ en het ‘Australische Guantanamo’ is genoemd. Daar verbleef hij tot september 2019.

Tijdens zijn gevangenschap smokkelde Boochani zijn verhaal via tekstberichten op zijn telefoon van het eiland. Het resulteerde in het boek Alleen de bergen zijn mijn vrienden. Verslag vanuit de Manus-gevangenis. Het is een getuigenis. Een even snoeihard als poëtisch ooggetuigenverslag. Een aanklacht. Een aangrijpend relaas van jarenlange opsluiting en ballingschap.

Boochani, in Amsterdam writer in residence bij het Nederlands Letterenfonds, zal worden geïnterviewd door Chris Keulemans, waarbij ook zal worden ingegaan op zijn nieuwe boek Freedom, Only Freedom. The Prison Writings of Behrouz Boochani. Via zoom is er contact met Boochani’s vertaler Engels Omid Tofighian.

Behrouz Boochani is een Koerdisch-Iraanse schrijver, journalist, academicus, activist en filmmaker. Alleen de bergen zijn mijn vrienden is bekroond met diverse literaire prijzen en naar het Nederlands vertaald door Irwan Droog.

‘Behrouz Boochani is er onder gruwelijke omstandigheden in geslaagd een verslag te schrijven dat zijn gevangenbewaarders ongetwijfeld zal doen huiveren.’
J.M. Coetzee in The New York Review of Books.