#EducateYourself: Boekenmarkt & Boekpresentatie

De moord op George Floyd heeft de wereld in beweging gebracht. Ook hier in Nederland zijn we de straten opgegaan en hebben we van alles zien gebeuren. Institutioneel racisme wordt op de agenda gezet in de Tweede Kamer, er worden handtekeningen ingezameld om thema’s als racisme en discriminatie verplicht te onderwijzen op scholen en steeds meer gemeenten besluiten Zwarte Piet uit hun Sinterklaasintochten te verbannen. Zowel online als offline worden tips gedeeld om boeken te lezen, documentaires te kijken en organisaties die racisme bestrijden (financieel) te steunen.

Er valt nog ontzettend veel te leren, luisteren en veranderen: voor iedereen. Op zaterdag 8 augustus 2020 organiseren Read My World, de Tolhuistuin, Dipsaus Podcast en Uitgeverij Pluim daarom in de tuin van de Tolhuistuin “#EducateYourself: de boekenmarkt en boekpresentatie van ‘De Goede Immigrant’. Een fysieke plek waar het publiek boeken kan vinden die bijdragen aan begrip en vooruitgang.

Tijdens de boekenmarkt presenteert Dipsaus Podcast het boek ‘De Goede Immigrant’. Een boek waarin verschillende onderwerpen rondom migratie vanuit verschillende invalshoeken worden belicht. Migreren vanuit niet-westerse landen brengt namelijk bagage met zich mee: ontworteling, heimwee, trauma, en het eeuwig onbereikbare er echt bij willen horen. Eerste, tweede en derde generatie blijven met dezelfde vragen worstelen: wanneer mag je jezelf Nederlander noemen, en is dat ook wat je echt wil? Mag je kritiek op je nieuwe vaderland hebben? Mag je het debat bepalen? En wat is er eigenlijk mis met geluk zoeken?

De mensen over wie vaak wordt gedebatteerd en gesproken, komen nu zelf aan het woord – op hun manier, in hun eigen stijl, en in hun eigen taal. Ze laten je ongefilterd en ongezouten zien hoe het is om structureel, van generatie op generatie de realiteit van ‘de Ander’ te moeten leven. Tijdens de boekpresentatie zullen auteurs korte stukken uit het boek voordragen maar ook gaan de auteurs van de bundel met elkaar in gesprek over identiteit, afkomst, ontworteling, laveren tussen twee culturen, en de verhouding tot een witte wereld. De presentatie is in handen van Nicole Terborg, waarna Sophia Blyden het stokje overneemt met een aansluitend programma vol muziek en spoken word.

– – –

Met boeken van o.a.:
Savannah Bay, Perdu, EduCulture, American Book Center, Fort van Sjakoo, Uitgeverij Chaos, Uitgeverij Pluim, Singel Uitgeverijen

Met bijdragen van o.a.:
Liesbeth Accord, Quinsy Gario, Rita Ouédraogo, Deborah Cameron, Sarah Bekkali, Mojdeh Feili, Zouhair Hammana, Richard Kofi, Hasret Emine, Mariam El Maslouhi, Sayonara Stutgard, Bahghi Yemane, Zaïre Krieger en Raymond Manuputty.

– – –

De goede immigrant is samengesteld door Dipsaus Podcast, de tweewekelijkse podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Dipsaus is opgericht door Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi. De eindredactie is in handen van Sayonara Stutgard.

Read My World is hét internationale literatuurfestival van Nederland en een toonaangevend platform voor het geschreven en gesproken woord uit de hele wereld. Zij werken samen met schrijvers uit alle windstreken. Read My World is de ontmoeting tussen schrijvers en vertellers, lezers en luisteraars, uitgevers en vertalers, van dichtbij en ver weg. Het volgende festival vindt plaats op 9 & 10 oktober 2020.