Current Literary Affairs: Ronelda Kamfer en Margriet van der Waal

In de achtste aflevering van Current Literary Affairs spreekt Lisanne Snelders met de Zuid-Afrikaanse schrijfster Ronelda S. Kamfer en professor Zuid-Afrikaanse literatuur, Margriet van der Waal. Hoe ervaren zij de relatie met de Afrikaanse taal gezien het complexe historische perspectief, en wat is de positie van Afrikaans in Zuid-Afrika's literaire landschap? Verder praat Lisanne met Ronelda over haar poëziebundel Chinatown en haar recent verschenen roman Kompoun: hoe brengt ze thema's als feminisme en de complexiteit van patriarchale structuren in haar werk samen?

Current Literary Affairs is een productie van SLAA en Read My World. Deze podcast is tot stand gekomen met dank aan het Cultuurfonds en Productiehuis Noord, het mediakanaal van Verdedig Noord

Ronelda S. Kamfer (Kaapstad, 1981) is een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse auteurs van dit moment. Ze schrijft in het Kaaps-Afrikaans, een spreektaal met Engelse woorden en straattaal. Haar eerste dichtbundel Noudat Slapende Honde (Nu de slapende honden, 2008) schetst een scherp beeld van leven in armoede. Santenkraam (2012) bevat verhalen in dichtvorm over een vissersdorp dat plaats moet maken voor een militair terrein. Mammie (2017) is een even liefdevolle als rauwe ode aan haar moeder. Chinatown (2021) komt opnieuw hard aan. Kamfer dicht beheerst, intiem en duister-humoristisch over geweld, de positie van vrouwen, liefde en ouderschap. Ze vertaalt Kirsty Applebaums Princess Minna-kinderboeken naar het Afrikaans: Die eenhoring-gedoente en Die betowerde woud (2023) en verzorgt Die maan is zwart (2022), een bundel met poëzie van Adam Small. Haar eerste roman Kompoun (2021) verscheen in 2024 in de Nederlandse vertaling door Alfred Schaffer die ook haar poëzie vertaalde.

Current Literary Affairs is een podcast over de actualiteit door de lens van de literatuur, waarin we in gesprek gaan met schrijvers van over de hele wereld. Hoe beïnvloedt de politieke situatie in hun land hun leven en werk? Waarom moeten we het écht over hebben? Urgente gesprekken over angst en hoop, woede en trots, het persoonlijke en het politieke.