Dean Bowen & Maurice Ruffin

In de vijfde aflevering van Current Literary Affairs gaat Gülden Ilmaz in gesprek met de gelauwerde schrijver Maurice Ruffin uit New Orleans en dichter Dean Bowen uit Rotterdam. Hoe tast gentrificatie de ziel van een stad aan? Hoe strekt racisme zich als een rhizoom over de hele wereld uit? En wat is het belang van joy in de literatuur, wanneer de wereld vol is van sorrow?

Luister hier:

Current Literary Affairs is een productie van SLAA en Read My World. Deze podcast is tot stand gekomen met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds en Productiehuis Noord, het mediakanaal van Verdedig Noord

Hoe tast gentrificatie de ziel van een stad aan? Hoe strekt racisme zich als een rhizoom uit over de hele wereld? En wat is het belang van joy in de literatuur, wanneer de wereld vol is van sorrow? In de vierde aflevering van Current Literary Affairs gaat Gülden Ilmaz hierover in gesprek met Maurice Carlos Ruffin uit New Orleans en Dean Bowen uit Rotterdam.

Current Literary Affairs is een podcast over de actualiteit door de lens van de literatuur, waarin we in gesprek gaan met schrijvers van over de hele wereld. Hoe beïnvloedt de politieke situatie in hun land hun leven en werk? Waarom moeten we het écht over hebben? Urgente gesprekken over angst en hoop, woede en trots, het persoonlijke en het politieke, boeken en kunst.

Vanaf nu hebben de afleveringen van Current Literary Affairs een iets andere vorm: naast de internationale schrijver zal telkens ook een gast uit Nederland aanschuiven.

 

Maurice Carlos Ruffin is auteur van de verhalenbundel The Ones Who Don’t Say They Love You (2021), die Editor’s Choice was van de New York Times en genomineerd werd voor de Ernest J. Gaines Award for Literary Excellence en de Story Prize. Zijn eerste boek, We Cast a Shadow (2019) werd genomineerd voor verschillende prijzen, waaronder de PEN/Faulkner Award. Maurice Ruffin is geboren en getogen in New Orleans en doceert Creative Writing aan de Louisiana State University. In 2022 is Ruffin de Grand Marshal van de Mardi Gras Krewe of House Floats.

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Met zijn debuutbundel Bokman (2018) werd hij genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Hij publiceerde eerder gedichten bij online platforms SampleKanon en Hard//hoofd en in tijdschriften als nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen. Bowen won de eerste Van Dale SPOKEN Award in de categorie ‘Poëzie’. In 2020 publiceerde hij Ik vond geen spoken in Achtmaal. In 2019 en 2020 was hij stadsdichter van Rotterdam.