Lola Shoneyin en Pelumi Adejumo

In de zesde aflevering van Current Literary Affairs gaat Gülden Ilmaz in gesprek met de Nigeriaanse schrijver Lola Shoneyin en de Nigeriaans-Nederlandse auteur Pelumi Adejumo. Hoe is het om gezien te worden als ambassadeur van je land, of zelfs van een heel continent? Hoe ga je om met het falen van een land waar je van houdt? En waarom is het zo belangrijk om, waar je ook heen gaat, een literaire organisatie op te zetten?

Current Literary Affairs is een productie van SLAA en Read My World. Deze podcast is tot stand gekomen met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds en Productiehuis Noord, het mediakanaal van Verdedig Noord.

 

In de zesde aflevering van Current Literary Affairs gaat Gülden Ilmaz in gesprek met de Nigeriaanse schrijver Lola Shoneyin en de Nigeriaans-Nederlandse auteur Pelumi Adejumo. Hoe is het om gezien te worden als ambassadeur van je land, of zelfs van een heel continent? Hoe ga je om met het falen van een land waar je van houdt? En waarom is het zo belangrijk om, waar je ook heen gaat, een literaire organisatie op te zetten?

Lola Shoneyin is een schrijver en organisator uit Lagos, Nigeria. Ze heeft een uitgeverij, een boekwinkel en een audiostudio en richtte het internationale Aké Arts & Books Festival op. Ook zette ze Buzz Books Foundation op, een stichting die zich inzet voor geletterdheid in Nigeria. Haar roman The Secret Lives of Baba Segi’s Wives (2010) over de morele complexiteit van polygamie, won verschillende prijzen en wordt momenteel bewerkt tot een Netflix-serie. Shoneyin is co-curator van de aankomende editie van Read My World festival.

Pelumi Adejumo is een Nigeriaanse-Nederlandse schrijver, dichter en zanger. Ze studeerde Creative Writing aan de ArteZ Hogeschool en publiceerde in verschillende literaire tijdschriften. Onlangs maakte ze een album, samen met een collectief van schrijvers en muzikanten. Adejumo is redacteur van Read My World.

Current Literary Affairs is een podcast over de actualiteit door de lens van de literatuur, waarin we in gesprek gaan met schrijvers van over de hele wereld. Hoe beïnvloedt de politieke situatie in hun land hun leven en werk? Waarom moeten we het écht over hebben? Urgente gesprekken over angst en hoop, woede en trots, het persoonlijke en het politieke.

Current Literary Affairs is een productie van SLAA en Read My World. Deze podcast is tot stand gekomen met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds en Productiehuis Noord, het mediakanaal van Verdedig Noord.