Bonusaflevering Current Literary Affairs

In gesprek met Hengameh Yaghoobifarah

Presentatie: Canan Marasligil
Redactie podcast: Maya Shamir
Audioproductie: Kerem Özilhan
Omslagillustratie: Astrid Martirossian
Foto: Tarek Mohamed Mawad

In deze bonusaflevering praat Read My World-redacteur Canan Marasligil met Hengameh Yaghoobifarah over trauma en veerkrachtigheid, racisme en white fragility, en het leven van een queer-migrantenleven in Duitsland.

Deze aflevering werd opgenomen tijdens de boekpresentatie van de Nederlandse vertaling van Hengameh’s roman Ministerie van dromen, een boek dat alom bejubeld werd in de Duitse pers. In het boek volgen we Nas, een jonge queer vrouw, wiens wereld plotseling in duigen valt als haar zus Nushrin overlijdt door een auto-ongeluk. De zussen hebben samen veel doorstaan: hun vlucht naar Duitsland vanuit Iran, het verlies van hun vader, en hun emotioneel afstandelijke moeder. Na Nushrins dood neemt Nas de tienerdochter van haar zus in huis en probeert te begrijpen wat er gebeurd is. Was het ongeluk van haar zus een ongeluk, of was het zelfmoord? Had haar zus geheimen voor haar?

Hengameh Yaghoobifarah is een in Berlijn gevestigd journalist en schrijver. Hen is bekend vanwege hun columns in krant Taz, waarin hen het Duitse zelfbeeld van een tolerant en kleurenblinde samenleving betwist op zowel grappige als vlijmscherpe wijze, zonder angst voor controverse.

Current Literary Affairs is een podcast over de actualiteit door de lens van de literatuur, waarin we in gesprek gaan met schrijvers van over de hele wereld. Hoe beïnvloedt de politieke situatie in hun land hun leven en werk? Waar moeten we het écht over hebben? Urgente gesprekken over angst en hoop, woede en trots, het persoonlijke en het politieke, boeken en kunst.

Current Literary Affairs is een productie van SLAA en Read My World. De podcast is in het Engels. Dit is de vierde aflevering. Deze podcast is tot stand gekomen met dank aan Productiehuis Noord, het mediakanaal van Verdedig Noord.