Boekpresentatie Caleidoscopische visies

We nodigen je uit om op 15 maart het verschijnen van de vernieuwde uitgave van Caleidoscopische visies te komen vieren. Deze klassieker werd 23 jaar geleden voor het eerst gepubliceerd en was het eerste en enige boek in zijn soort in Nederland.

Uitgever: Mazirel Pers

Wanneer: vrijdag 15 maart, 18.00 uur (inloop 17.30 uur)

Waar: De zaal Zonzij in het Paviljoen van de Tolhuistuin in Amsterdam. Gebruik ingang A. Het navigatieadres van de ingang is IJpromenade 2. Zonzij bevindt zich op de eerste verdieping. Meer info over de toegankelijkheid.

Aanmelden: Gratis toegang, aanmelden via deze link

Met: Nancy Jouwe, Maayke Botman, Gloria Wekker, Charisa Chotoe, Sarah Bracke, Nawal Mustafa, Halleh Ghorashi en Babs Gons.

We nodigen je uit om op 15 maart het verschijnen van de vernieuwde uitgave van Caleidoscopische visies te komen vieren. Deze klassieker werd 23 jaar geleden voor het eerst gepubliceerd en was het eerste en enige boek in zijn soort in Nederland. Het stelde de prominente en initiërende rol centraal die zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen (zmv-vrouwen) hebben gespeeld in het nieuwe denken over gender en etniciteit in de late twintigste eeuw. De auteurs belichtten de met elkaar verweven uitsluitingspraktijken die zmv-vrouwen tegenkwamen op meerdere plaatsen in de maatschappij op basis van gender, etniciteit, ‘ras’ of seksualiteit, en toonden daarmee de noodzaak aan voor intersectioneel denken en doen.

Deze vernieuwde uitgave maakt de klassieker die de kijk op het feminisme en de vrouwenbeweging in Nederland heeft veranderd op veler verzoek weer beschikbaar. Ze bevat een geactualiseerde reflectie op de relevantie van intersectionaliteit in het licht van recente maatschappelijke ontwikkelingen, waarmee de activiteiten en het gedachtegoed van zmv-vrouwen in Nederland nog prominenter op de kaart worden gezet.

Tijdens dit programma – georganiseerd door Read My World, Mazirel Pers en de samenstellers van het boek – gaan we in gesprek met Nancy Jouwe, Maayke Botman en Gloria Wekker over het ontstaan van het boek en de context van toen. Met Sarah Bracke en Nawal Mustafa staan we stil bij de betekenis van de heruitgave voor hedendaagse bewegingen. De presentatie is in handen van Charisa Chotoe. Er is ook gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen, het boek is te koop, en er klinken voordrachten uit het boek door Halleh Ghorashi en Gloria Wekker. Dichter des Vaderlands Babs Gons hebben we uitgenodigd een persoonlijke korte reflectie te geven rondom de vernieuwde uitgave. Dit en meer kun je verwachten op deze boekpresentatie.

Over Caleidoscopische visies:
Het is samengesteld door Nancy Jouwe, Maayke Botman & Gloria Wekker en bevat bijdragen van Maayke Botman, Sarah Bracke, Esther Captain, Amalia Deekman, Halleh Ghorashi, Mariëtte Hermans, Isabel Hoving, Nancy Jouwe, Troetje Loewenthal, Helma Lutz, Gabbi Mesters, Nawal Mustafa, Ann Phoenix en Gloria Wekker. Het is uitgegeven door Mazirel Pers.

Hier is het boek in de voorverkoop beschikbaar.

Foto: presentatie Caleidoscopische visies, © E-Quality / Atria, collectie IAV-Atria. V.l.n.r.: Joan Ferrier (directeur E-Quality), Maayke Botman, Gloria Wekker, Nancy Jouwe.

‘Dit prachtige boek is voor allen die zich inzetten tegen racisme en seksisme, en die willen leren over voorlopers hierin.’ – Mieke Verloo, hoogleraar Vergelijkende Politiek en Ongelijkheidskwesties aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Caleidoscopische Visies is een inmiddels iconisch boek over de feministische en lesbische ZMV-Beweging in Nederland.’ – Chandra Frank, universitair docent Women’s, Gendert, and Sexuality Studies aan de University of Cincinnati, Ohio

‘Voordat het over intersectioneel feminisme ging in Nederland, had je Caleidoscopische Visies. Wat een geluk om weer opnieuw van de wijsheid van deze pioniers te mogen proeven.’ – Clarice Gargard, schrijver, journalist en filmmaker en medeoprichter van Lilith Magazine

‘Een indrukwekkend en toegankelijk boek met confronterende relevantie.’ – Serena Does, bijzonder hoogleraar Sociale Ongelijkheid en Veerkracht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en wetenschappelijk adviseur bij het Verwey-Jonker Instituut